Nietolerancje pokarmowe - choroba, która nie istnieje.
Niejednokrotnie zdarza się, że odczuwamy niecharakterystyczne symptomy chorobowe, które spotykają się z niewłaściwą diagnozą lub nie są diagnozowane, a raczej określane jako spowodowane napięciami emocjonalnymi. Czy wobec tego poszukiwać przyczyn złego samopoczucia i towarzyszących nam przewlekłych dolegliwości takich jak chroniczne zmęczenie, zaparcia, biegunki, ostre bóle głowy, zaburzenia snu, czy przewlekły nieżyt nosa? Czy może uznać, że te niespecyficzne objawy nie świadczą o chorobie.
Nie można lekceważyć przewlekłych objawów, które niekorzystnie wpływają na funkcje fizjologiczne. Przyczyną takiego stanu rzeczy może być nietolerancja pokarmowa, a nietolerowany pokarm wyzwalać przewlekłą reakcję zapalną na skutek tworzenia kompleksów immunologicznych przeciwciał Ig G z białkami pokarmowymi. Reakcja nietolerancji pokarmowej różni się od alergii powolną manifestacją objawów. Produkowane na skutek reakcji na pokarm traktowany jako „obcą i cząsteczkę” przeciwciała IgG powodują stopniowe tworzenie kompleksów immunologicznych, które są odkładane lokalnie w tkankach. Kompleksy antygen-przeciwciało powodują uogólniony stan zapalny, a ten powoduje opóźnione objawy chorobowe, które występują od kilku godzin do kilku dni po spożyciu nietolerowanego pokarmu. Bardzo częste objawy nietolerancji to symptomy, które się zwykle lekceważy, nie przypuszcza się, iż są objawem poważniejszej choroby. Do najczęściej spotykanych objawów należą: wzdęcia, biegunki, zatwardzenia, wiatry, nudności, migreny, zmęczenie, ból brzuch i w nadbrzuszu, egzema, nadwaga, niestrawność, senność, białe obłożenie języka, skurcze, depresje, przewlekły katar, zapalenie stawów, nadciśnienie tętnicze.
Badanie przeprowadzone przez brytyjskich badaczy (Hardman i Hart 2007 r.) na 5,3 tys. pacjentów podstawowej opieki zdrowotnej na temat korzyści wynikających ze stosowania eliminacji produktów wywołujących wysokie miana przeciwciał Ig G pokazało, iż istnieją wymierne korzyści diety eliminacyjnej w nietolerancji pokarmowej. Wykazano, iż 75 % pacjentów odczuło znaczną poprawę swojego samopoczucia w wyniku eliminacji w oparciu o test ELISA na nietolerancję pokarmową.