Chleb na zdrowie
Rozwój przemysłu i umiejętność pozyskiwania białej, oczyszczonej mąki sprawiła, że biały chleb zastąpił „czarny razowy wypiek” i stał się mianem luksusu dla klas bogatych. Od tego czasu coraz powszechniejsza stawała się plaga chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość, cukrzyca, choroby zapalne jelit, zaparcia.
Na własne życzenie wymieniliśmy chleb bogaty w naturalne przeciwutleniacze, błonnik, witaminy z grupy B i minerały, bakterie kwasu mlekowego na wyrób, który pod względem aktywności biologicznej bardziej przypomina w działaniu cukier rafinowany.
Dziś „prawdziwy” chleb jest na wagę złota. Mówię o wypieku, który posiada wszystkie najcenniejsze cechy istotne dla zdrowia.
Najwięcej korzyści dla zdrowia posiada chleb razowy. Należy pamiętać, że „razowy” oznacza, że chleb powstaje z „raz przemielonej mąki”, a oznacza to tyle, że mąka ta posiada wszystkie części łupiny nasiennej ziarna, z którego powstaje. Jest to mąka najbogatsza w składniki mineralne, szczególnie magnez i potas, które są „w cenie” biorąc pod uwagę współczesny tryb życia. Mąki razowe mają większą zawartość witamin z grupy B oraz polifenoli takich jak kwasy fenolowe i lignany, które są antyoksydantami, dezaktywującymi wolne rodniki. Poza walorami mąki razowej: żytniej lub pszennej (graham), bardzo istotnym składnikiem chleba jest zakwas. Jest on naturalnym środkiem spulchniającym, ale też sprawia, że wzbogacamy florę bakteryjną naszych jelit, także dzięki obecności błonnika, który stanowi pożywkę dla bakterii probiotycznych. Bakterie kwasu mlekowego i powodują, że rozkładany jest kwas fitynowy i dzięki temu łatwiej przyswajalne są minerały takie jak wapń, magnez, żelazo, a także witamina B 12. Chleb wypiekany na zakwasie ma jeszcze jedną udokumentowaną zaletę, jak każda żywność fermentowana wykazuje pozytywny wpływ na wrażliwość tkanek na insulinę, co jest niezwykle ważne dla pacjentów odchudzających się i chorujących na cukrzycę oraz zespół metaboliczny.