+

Insulinoporność - dieta i ruch podstawą leczenia.

Insulinooporność polega na dysfunkcji w produkcji i działaniu insuliny. Najczęściej jej przyczyną jest kilka współwystępujących czynników, które nakładają się na podatność genetyczną, popartą występowaniem zaburzeń metabolicznych w rodzinie.

+

Niedoczynność tarczycy

Oto 5 prostych kroków jak skutecznie schudnąć w niedoczynności tarczycy!

Dieta w niedoczynności tarczycy często budzi wiele kontrowersji,

Internet jest pełen informacji o konieczności eliminacji “prawie wszystkiego” ze swojej diety w niedoczynności tarczycy lub zapaleniu autoimmunologicznym tarczycy. Chcesz się przekonać jak można w pięciu prostych krokach chudnąć w niedoczynności tarczycy? Czy można jeść wszystkie produkty, a kiedy należy je eliminować, od czego zacząć i jaki jest klucz do sukcesu?

+

Chleb na zdrowie

Rozwój przemysłu i umiejętność pozyskiwania białej, oczyszczonej mąki sprawiła, że biały chleb zastąpił „czarny razowy wypiek” i stał się mianem luksusu dla klas bogatych. Od tego czasu coraz powszechniejsza stawała się plaga chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość, cukrzyca, choroby zapalne jelit, zaparcia.

+

Nietolerancje pokarmowe

Niejednokrotnie zdarza się, że odczuwamy niecharakterystyczne symptomy chorobowe, które spotykają się z niewłaściwą diagnozą lub nie są diagnozowane, a raczej określane jako spowodowane napięciami emocjonalnymi. Czy wobec tego poszukiwać przyczyn złego samopoczucia i towarzyszących nam przewlekłych dolegliwości takich jak chroniczne zmęczenie, zaparcia, biegunki, ostre bóle głowy, zaburzenia snu, czy przewlekły nieżyt nosa?

+

Nadwaga i otyłość u dzieci

Problem nadwagi i otyłości u dzieci był ewenementem jeszcze 30 lat temu. Dzisiaj sytuacja jest alarmująca. Obecnie notuje się 10 krotny wzrost liczby dzieci otyłych co roku w porównaniu z latami 70. Z danych światowych wynika, że za rok możemy się spodziewać - 10% nastolatków będzie otyłych - nie mówimy tu już o nadwadze, ale o finalnym jej etapie- otyłości, która uznana została przez Światową Organizację Zdrowia za chorobę...

+

Czy tłuszcze dają tylko tłuszcz

Tłuszcz to chyba najbardziej wyklęty składnik żywieniowy zarówno przez opinię publiczną jak i dietetykę lat 60 w XX w. Okazuje się jednak, że koncepcja diety niskotłuszczowej funkcjonującej od lat w leczeniu otyłości nie przyniosła oczekiwanych efektów. Zastosowanie żywienia niskotłuszczowego globalnie nie skutkuje zmniejszeniem epidemii otyłości...

+

Koncepcja zdrowia. Od historii po współczesność

Koncepcja zdrowia zmieniała się od wielu wieków wraz z rozwojem medycyny i nauk społecznych. Ewolucja pojęcia zdrowia trwa od czasów medycyny hipokratejskiej i kartezjańskiej, która traktowała zdrowie jako zaburzenie działania mechanizmów fizjologicznych organizmu. Ratunkiem dla zdrowia była tradycyjna medycyna naprawcza...

Subskrypcja Newslettera

Dołącz do nas i otrzymuj ciekawe oferty